Basın Bülteni


06

 Burdur’da, özellikle Çavdır ve Yeşilova ilçelerinde yaygın olarak yetişen anason, fiyatıyla üreticisini tatmin etmemeye başladı. Uzun yıllardır Çavdır’da anason yetiştiriciliği ve ticareti ile uğraşan İbrahim Avcı ve Ali Dönmez, anason’un giderek hem iç pazarda hem de dış pazarda değer kaybettiğini söyledi. Buna ek olarak alkol sanayisindeki fiyatlarında son yıllarda yükseldiğini ve buna bağlı olarak anason’un çok fazla talep görmediğini aktaran üreticiler, anason üreticisinin ve ihracatın desteklenmesini istediler. 

Çavdır’da, uzun yıllardır Anason ticaretiyle uğraşan İbrahim Avcı, anason’un son durumuyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Kendilerinin üretici arasında önemli bir köprü oluşturduklarını aktaran Avcı, “Çoğu kimsenin bilmediği anason, 15 Ocak tarihinden itibaren başlamak üzere Şubat ve Mart ayına kadar ekimi yapılır. Ağustos ayı gibi haşatına başlanılır. Anasonumuz, halk tarafından yeterince tanınmıyor. Bilenlerde sadece alkol ile bağdaştırıyor. Halbuki Anasonun sağlık açısından insan vücuduna birçok faydası vardır ve baharat olarak kullanılır” dedi. 
Anason’un, insanların yanı sıra hayvan hastalıklarının tedavisinde de kullanıldığını aktaran Avcı, “Bizler iyi hatırlıyoruz, bir hayvan hastalandığında sahibi anason yedirerek tedavisini yapardı ve hayvan iyileşirdi. Bitkisel çay olarak kullanılır. Anasonun bu katar faydası varken, son yıllarda ihracat bazında sıkıntı yaşamaya başladık. Buna mazot ve işçi fiyatını da eklersek maliyette ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı” şeklinde konuştu. 
Anason’da fiyatın açıklanmadığını aktaran Avcı, “Serbest bir piyasa oluşuyor. Fiyatlar ihracata, fabrikalara ve borsalara göre hareket ediyor. Üretim fazla olduğu zaman fiyat düşüyor, az olduğu zaman fiyat yükseliyor. Anason kalitesi ve başka ülkelerinde ihracata dahil olmasıyla birlikte fiyatlarda düşme yaşanıyor. Örneğin Suriye’de maliyetler düşük olduğu için Avrupa ülkeler oradan temin ediyor. Dolayısıyla fiyatlarda dengesizlik yaşanıyor. Devletimizin hem üreticiye hem de ihracat ayağında bizlere destek olması gerekli. En azından teşvik verilmeli. Anasonu yaşatılması için bu destek çok önemli” diye konuştu.
Anason fiyatlarının üreticiyi tatmin etmediğini aktaran Ali Dönmez ise şu şekilde konuştu, “İbrahim arkadaşımızın da söylediği gibi maliyetler yüksek. Bu nedenle üretici kazanmıyor. Anasona destek olunmalı, tanıtımı yapılmalı.”
ANASON’UN FAYDALARI
Anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak çok faydalıdır.
Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir.
İştah açıcıdır, yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
Yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Uykusuzluğa karşı da denenebilir.
Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir.
Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir.
Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır.
İdrarı artırır.
Kusmaları ve ishali keser.
Sinirleri yatıştırır.
Migren ağrılarını keser.
Beyin yorgunluğunu giderir.
Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir, öksürüğü keser.
Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda ise, göğüs sarkmasını önler.
 
Saklanması : Tohumlar dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışıktan koruyarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Öğütülerek saklanırsa kokusunu hızla kaybeder. Her yıl tazelenmelidir.
 
Hazırlama Şekli : Çayı, 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır, ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülür. Sıcak olarak günde 2-5 fincan içilebilir.
 
UYARI : Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz.
 
Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.
 
Okunma Sayısı: 1351
resim