Basın Bülteni


16
Burdur’un hayvancılık sektöründeki öncü tesisi olan Yıl-Maz et Gıda Nak. İnş. Taah. Yapı Mal. San. ve Tic Ltd. Şti. kapasitesini her geçen gün attırarak, yeni yatırımlara da olanak sağlıyor. Burdur’daki mevcut et entegre tesisinin yanı sıra 2017 yılının ocak ayında Antalya’ya Evren Et Entegre Tesisini kazandıran Yıl-Maz ve Evren Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Burdur Ticaret Borsası üyesi Zeki Evren, ambalajda 21 gün dayanıklı et ve et ürünleriyle raflara girerek nihai tüketiciye ulaşmayı planladıklarını söyledi.
Burdur Ticaret Borsası 2015 dönemi işlem hacmi lideri olan Yıl-Maz et Gıda Nak. İnş. Taah. Yapı Mal. San. ve Tic Ltd. Şti. kesim ve parçalama kapasitesini her geçen gün arttırarak, yeni yatırımlara da imza atıyor. Sektöründe nasıl ilerlediğini aktaran Yıl-Maz ve Evren Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Evren, 1995 yılında sektöre giriş yaptığını belirterek, “1995 yılından önce Keçiborlu/Senir mezbahasını çalıştırdım, mezbahalar kapandıktan sonra 2001 yılında Burdur’da gelerek, Burdur Güçbirliği’nde kesim yaptık. Daha sonra Güçbirliği’nin yüzde 40 hissesini aldık. Güçbirliği’nin satışını yaptıktan sonra, 2004 yılında şuan ki mevcut kombinamızı hizmete açtık” dedi.
Öncelikli ilkelerinin hayvan refahı ve insan sağlığı üzerine olduğunun altını çizen Evren, “Şirketimiz 2011 yılında AB uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 5996 sayılı kanunun 30. maddesine göre yatırımlar yaparak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden işletme şartlı onay belgesini bünyesine kazandırmıştır. Bu belge ile tesisimiz Avrupa birliği standartlarında Burdur’da ilk mezbaha ve kombinadır unvanını almıştır. Üretim kalitemiz, yüksek standartlarda olmakla beraber, hijyen daima ön plandadır. Üretiminin her aşamasına titizlikle yaklaşmaktadır” şeklinde konuşu.
2880 m2 kapalı, 17 bin 560 m2 açık alandan oluşan Yıl-Maz Et Entegre Tesisinde, canlı hayvanların veteriner hekim tarafından düzenli bir şekilde kontrollerinin yapıldığını aktaran Evren, “Özenle yapılan veteriner hekim kontrollerinin ardından kesim için uygun olan hayvanlar kesime hazırlanırlar. Fabrikamızın ana kesim bölümünün steril olmasına özen gösteriyoruz. Bu bölümde ana kesime hazırlanan hayvanlarımızın uzman kadromuzca özenle ve usulüne uygun bir şekilde kesim yapılıyor. Kesimin ardından parçalanan etlerimiz veteriner hekim kontrolünden geçirildikten sonra titizlikle paketlenen etlerimiz, besin değerlerini kaybetmeden son tüketiciye ulaşabilmesi için 0- +4 C’deki depolarımızda depolanır ve aynı koşullardaki frigofrik araçlarımızla sevk edilir. Dondurulmuş ürünler ise −40 C’deki şoklama ünitemizde dondurulduktan sonra −18 C’de tutulan soğuk hava depolarımızda muhafaza edilerek, yine uygun şartlarda nakliyesini sağlıyoruz” dedi.
Ürünlerin tamamının yerli ürünlerden oluştuğunu aktaran Evren, “Daima ileriyi hedefleyen firmamız, sürekli gelişim yaklaşımı ile AR-GE çalışmalarına önem vermektedir. Hızlı ve güvenilir nakliye departmanımız, ihtiyacınız olduğunda ulaşabileceğiniz deneyimli ve güvenilir satış elemanlarımız, fabrikamızda etlerimizin leziz ve temiz olması için uğraşan eleman kadromuz müşterilerimiz için 7/24 çalışmaktadır. Şuanda 100 büyükbaş, 200 küçükbaş kapasiteyle çalışıyoruz. Parçalama kapasitemiz yıllık 900 ton civarında. Parçalama işlemi ise yüzde 40 kapasite ile devam ettiriyoruz. Kesim ise yüzde 50 kapasitede. Bu kapasitenin de düşük olmasının nedeni yanlış politikalardır. Yani her ilçeye mezbahane yapılmasıdır. Burdur kapasitesini ele almadan mezbahanelere izin verilmesi bizim kapasitemizi düşürüyor” diye konuştu.
Yerel marketlerin haricinde Metro, Carrefour, Migros gibi ulusal marketlerle çalışmalarının olduğunu aktaran Evren, “ İstanbul ve İzmir gibi illerimize haftanın belirli günlerinde araçlarımız gidiyor. Büyükşehirler pazar açısından çok önemli. Büyükşehirden faydalanmak amacıyla, 2017 yılının başında Antalya’da, Evren Et Entegre Tesisini hizmete açtık. Çünkü Antalya gibi bir ilde olmamız gerekliydi. Burada büyük bir pazar olduğu için, bu yatırımı buraya yapmaya karar verdik. Başka illere yeni tesisler kazandırmayı düşünmüyoruz. Nedeni ise Antalya, Burdur’da yakın bir il. Yakın olduğundan dolayı da büyükşehirin nimetlerinden faydalanmak için yatırım yapma kararı aldık” dedi.
Tarım ve hayvancılık kenti Burdur’da, et sektörünün yeni yeni gelişmeye başladığını aktaran Evren, “Bizde daha çok aile besiciliği olduğu için süt sığırcılığı daha ön planda. Burdur’da kesilen yıllık havan sayısı yaklaşık 12-13 bin civarında. Bu rakam da bazı illere göre çok düşük. Bunun en önemli etkeni de nüfus. Nüfusa baktığımızda kesilen hayvan sayısı çok az. Ankara, Aksaray gibi iller besiciliğe ağırlık veriyor. Bizim iklimimiz süt sığırcılığıyla örtüşüyor. Ama İç Anadolu bölgesinin iklimi de besiciliğe göre endeksli. İklim de önemli bir faktör. İç Anadolu bölgesinde süt sığırcılığı yapılamıyor. Nedeni ise iklimin soğuk geçmesi. Havanın soğuk olmasıyla birlikte hayvanlarda süt verimi düşüyor. Burdur’da da yeni yeni Tarım Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun teşvikleriyle besicilik desteklenmeye başladı” dedi.
Kesimlik hayvan alımını Burdur’un yanı sına Döşemealtı, Korkuteli, Manavgat, Acıpayam, Serinhisar, Dazkırı, Bozkurt, Dinar ve Isparta bölgelerinde gerçekleştirdiklerini aktaran Evren, şu şekilde konuştu, “Burdur’daki mevcut kombinamız içerisinde boş bir alanımız var, oranın inşaat projesi yapıldı. 700 başlık besi çiftli yapacağız. Kesim ve parçalama işlemlerimizde hedefimizi tutturduk. Burdur’daki yerimiz 500-600 ton parçalama yapıyor, burada da yeni başladık ama 200 ton civarında parçalama gerçekleştirilecek. Hedefimiz ileri işleme. Ambalajda 21 gün dayanıklı kuşbaşı, kıyma, döner, köfte gibi işlemlere geçmeyi düşünüyoruz.”
Okunma Sayısı: 1975
resim