Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıldı.
İş dünyasını temsil eden TOBB ile çalışma hayatını tanzim eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, UMEM Beceri’10 Projesiyle başlayan işbirliğinin kapsamını genişleterek artık tüm işgücü piyasası hizmetlerinde işbirliği yapacak. TOBB, iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacını toplayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR da iş dünyasının tüm bu taleplerini işgücü piyasasından temin edecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak.
Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerin bu ihtiyaçları mesleki eğitim kurslarıyla karşılanacak. Elemana ihtiyacım var diyen işverenler bu ihtiyaçlarını işbaşı eğitim programları ile karşılayacak. Stajyer ihtiyacı olan işverenler bu ihtiyaçlarını liselerden, yüksekokullardan ve üniversitelerden karşılayacak.
Başlatılan istihdam seferberliği, hem işsizlere hem de firmalara maddi destekler sağlıyor. İstihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak.
İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor. Her katılan kişi aylık net 1.300 lira alacak.
Ayrıca, programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor.
İş arayanların istihdamını ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücünün temin edilmesini amaçlayan protokole göre, şirketler tüm istihdam ve eğitim taleplerini üye oldukları oda ve borsalara bildirecek.
Oda ve borsalar da kendilerine gelen talepleri İŞKUR il müdürlüklerine iletecek. Bu kapsamda İŞKUR ise istihdam ve eğitim taleplerini karşılayacak ve programlar uygulayacak. Programlar sonucunda hem çalışanlar hem de işverenler teşvik ve desteklerden yararlanacak.
Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere günlük zaruri giderlerinin ödenmesinin yanı sıra, iş kazası, meslek hastalığı ile ilgili genel sağlık sigortası primleri de yatırılacak. Ayrıca mesleki eğitim alan birini işe alan işverenin işveren sigorta primi 54 ay süre ile İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. İşverene çalışan sayısının yüzde 30'u kadar katılımcı talep etme hakkı sağlanacak.