Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 27-30 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı. Üreticinin yeni teknolojilerle buluştuğu fuarı ilk gün yaklaşık 10 bin kişi ziyaret etti. Fuarın açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, sütte düşük fiyat alımı yapmak isteyen sanayicilere uyarılarda bulundu.
GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Teke Yöresi 3. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı törenle açıldı. 80 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuar, ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. Fuar ilk gün yaklaşık 10 bin kişiyi ağırladı. Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yarımcısı Mehmet Daniş, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Başkan Yardımcısı Cengiz Gürcan, Meclis Üyesi Erol İlden, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Yalçın Mecikoğlu, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, tarım ve hayvancılık sektörü birlik ve oda başkanları ile üreticileri katıldı.
"Oyunu bozarız"
Bakan Yardımcısı Daniş, Burdur'un Teke yöresinin başkenti olduğuna dikkat çekti. Sütte düşük fiyat baskısı yapan sanayicileri uyaran Daniş, sütte fiyatın Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini hatırlattı. Daniş, "Bu sene her ne hikmetse bazı sanayiciler, belirlenen fiyatın altında süt almak için her türlü oyunu yapmaya çalışıyor. Biz bunun takipçisiyiz, oyunu bozarız" dedi.
Yem konusunda da benzer bir baskının olduğuna dikkat çeken Daniş, "Hayvancılıkta özellikle sanayicinin yem dayatması da üretici açısından bizim en büyük problemimiz. Süt fiyatında baskı olduğu bir dönemde böyle devam etmeleri, özellikle de yemin kalitesini düşürmeleri halinde her türlü yaptırımı yapacağımızı yüksek sesle ifade etmek istiyorum" dedi.
Burdur Fuarı'nın son derece canlı olduğunu, bu nedenle düzenleyici GL Platform'a teşekkür ettiğini söyleyen Daniş, Burdur'un tarım ve hayvancılıkta ihtiyacı olan tüm desteği vereceklerini belirtti. Burdur'un bir süredir daha büyük bir fuar alanı için talebi olduğunu, bakanlık olarak çeşitli desteklemeleri olmalarına karşın bunlar arasında fuar kaleminin yer almadığını ifade eden Daniş, "Ancak Burdur'daki bu potansiyel ortadayken, biz bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Burdur'da bir fuar alanı yapılması için elimizden gelen tüm imkanı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.
GL Platform tarafından Burdur'da düzenlenen fuarın ikinci gününde yine yoğun ziyaretçi akını yaşandı. Köy-Koop Burdur Birliği ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından fuar kapsamında gerçekleştirilen Koyun Keçi Güzeli Yarışması'nda küçükbaşlar boy gösterdi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin 2008 yılında başlattığı çalışma kapsamında; Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından yerli ırk olarak tescil edilen Honamlı ırkı, podyuma çıkarken jüri üyeleri seçimde zor anlar yaşadı. Yarışmada jüri; vücut uzunluğu, bacak boyu, vücut uyumu, hayvan yaşı, ırkını taşıyan özellikleri ve boynuz yapısı kriterlerine göre seçim yaptı.
Sakar şampiyon
Honamlı Keçisi kategorisinde Zafer Uysal'ın 'Sakar' isimli tekesi birinci oldu. Uysal "Doğduğum günden beri çobanlık yapıyorum. Sakar'ı çok seviyor ona gözüm gibi bakıyorum. Adı sakar ama hiçir sakarlık yapmaz. Şampiyonluk ona çok yakıştı" dedi. Yarışmada Mustafa Öder ikinci, Ersin Alp ise üçüncü oldu.
Limuzin kürsüye birinci çıktı
Merinos Koç kategorisinde ise heyecanlı anlar yaşandı. Zaman zaman koçlar podyumda şaha kalktı. Halil Ekici'nin 'Limuzin' isimli merinos ırkı koç şampiyonluk kürsüsüne birinci olarak çıktı. Halil Ekici adına yarışmaya katılarak kupasını alan Mustafa Ermiş, 2 yaşındaki limuzinin en çok koşmayı sevdiğini söyleyerek "Yerinde duramaz ama bu hareketliliği aynı zamanda onun sağlıklı olmasını da sağlıyor" dedi. Mehmet Taş'ın merinos koçu ikinci, Ali İhsan Öztürk'ün merinos koçu üçüncü oldu.
Ertuğrul fuarın neşesi oldu
Oğlak kategorisi yarışmanın en zorlu geçen bölümü oldu. İnatçılıklarıyla çobanlarına zor anlar yaşatan oğlaklar ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu. Süllü Çavaş'ın "Ertuğrul" isimli oğlağı birinci oldu. Çavaş, "25 yıldır çobanım 2.5 yıldır da Ertuğrul ile birlikteyiz. Çevresiyle çok ilgilidir, ne oluyor ne bitiyor hep merak eder. Şampiyona için sıkı bir hazırlık süreci yaşadık ve kazandık" dedi. Yarışmada Rıza Ongun'un oğlağı ikinci, Mehmet Altıntaş'ın oğlağı ise üçüncülüğü aldı.
"En Verimli Besi Sığırı Yarışması" yapıldı
Burdur Belediyesi Halk Pazarı'ndaki yarışma, renkli görüntülere sahne oldu. Jüri üyeleri, yarışmaya katılan sığırların ırk özelliği, yaşı, vücut uyumu ve aşı durumu gibi özelliklerini inceledi.
Değerlendirme sonucunda Ali Zorlu'nun bin 30 kiloluk sığırı "Fırat" birinciliği kazandı. Yarışmada, İfaket Yavuz'un sığırı "Ercan" ikinci, Ethem Taşoluk'un sığırı "Rafet" üçüncü oldu. Dereceye giren hayvanların yetiştiricilerine, madalya ve para ödülleri verildi. Yarışma sonunda hayvanlar, açık artırmayla satıldı.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılıkla uğraşılan yerlerde en çok zahmeti kadınların çektiğini söyledi. Hükümetten, köy yerinde üretim gerçekleştiren kadınlara sigorta yapılması ve asgari ücret verilmesi talebinin olduğunu anlatan Tunç, yerli ve milli olan tarım ile hayvancılığı kalkındırmak gerektiğini dile getirdi.
AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise kente yakışır bir fuar organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, fuarın ülke ekonomisine katkı getirmesi dileğinde bulundu.