26 Nisan 2018 tarihinde satış ihalesi gerçekleşen, Burdur büyük bir üzüntü ile karşılanan Burdur Şeker Fabrikası ve ihale hakkında Burdur ortak girişim grubu, 27 Nisan 2018 Cuma günü düzenlediği basın toplantısında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda düzenlenen basın toplantısında Burdur konsorsiyumu adına konuşan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur’da örnek bir birliktelik, kenetlenme sağladıklarını, Şeker Fabrikası’nın Burdur’da kalması için yoğun çaba sarf ettiklerini, ihalede de tüm limitleri zorladıklarını, teklifleri yükselterek, güçlerinin yettiği noktaya kadar mücadele ettiklerini vurguladı.
Yusuf Keyik; Bu birlikteliği gölgelemeteyen, taşın altına elini sokmayan, utanmadan bizleri eleştirenlere şunu söylemek isterim; “Bizler oluşturduğumuz konsorsiyumda bu kadar gücümüz yetti. Sizler de yanımızda olaydınız başarırdık. Üzüldük mü üzüldük, Burdur’umuzun her birimizin bir lokma ekmeğinden faydalandığımız şeker fabrikasını başka firma aldı. Gücümüz yetmedi. Bize destek olmayan eleştiriyi bir hüner sayanlar utansın. Destek veren bu konsorsiyuma katılan; “Burdur Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi, BİMTAŞ, Burdur TSO, Burdur GÜÇBİRLİĞİ A.Ş., AYTAÇ AKIN Mermer A.Ş., KOFS Makine, VAROLLAR Lojistik, Abdurrahman ŞENER, Hüseyin MUDUL, METRO Mühendislik, MARGE Madencilik” firmalarımızın her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.
5 YIL SONRA FABRİKA KAPANABİLİR
Basın toplantısında öne çıkan satırbaşlarından biri de Burdur Şeker Fabrikasının işletme şartnamesi oldu. Buna göre fabrikayı satın alan Erser Sterk Konsorsiyumu ilk 5 yıl fabrikayı arazisiyle birlikte çalıştırmak zorunda. Beşinci yıl sonunda zarar ettiğini öne sürebilip, fabrikanın kapatılması söz konusu olabilir. Fabrikada çalışan işçilerin durumu da devlet garantisinde. Yani emekli olmak isteyen kişiler emekli edilecek, çalışmak isteyen kişiler de başka kurumlarda görevlendirilebilecek.
“447 MİLYON TL’DE ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDIK”
Burdur TSO Başkanı Keyik, ihaleye hazırlık için 330 milyon TL’lik karar aldıklarını, ihale sürecinde 360 milyon TL’yi göze aldıklarını ve fakat 447 milyon TL’ye kadar çıkıp, ihaleyi 447’de terk ettiklerini söyledi. Başkan Keyik konuşmasının devamında konsorsiyum oluşturmanın öneminden, konsorsiyumun oluşumundan ve işlevlerinden bahsederek, ihaleden çekilmenin bir mağlubiyet olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayıp, “Telefonu eline alan bizi çok ağır eleştirdi; bu eleştirileri onlara aynen iade ediyorum” dedi.
GÖNÜL İSTERDİ BURDUR’UN OLSUN
Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise “Hiç kimse Burdur şeker fabrikasını alamayan grup olarak basının karşısına çıkmak istemezdi. Tüm arkadaşlar elinden gelen azmi gayreti gösterdiler. Yapabileceklerinin üzerine çıktılar. Gönül isterdi ki Burdurlular alsın. Ama olmadı. Bu saatten sonra önemli olan gelen firmanın fabrikayı eski düzeninde çalıştırması, Burdura katkı vermesini dilemekten başka yapacak bir şey yok. Onlar bu zihniyette çalıştığı sürece de bizde onlardan desteğimizi esirgemeyiz” diye konuştu.
“AİLE BÜYÜĞÜMÜZÜ KAYBETMİŞ GİBİ OLDUK”
Toplantıda konuşan Isparta - Burdur Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği Başkanı Nasuh Eroğuz da 27 Şubat tarihinden itibaren başlayan maratonda dün itibarıyla mağlup gözüktüklerini, desteğini esirgemeyen Burdur halkına ve konsorsiyumun tüm üyelerine 80 bin üyesi adına teşekkür ettiğini söyledi. Eroğuz, ihale esnasında video slaytta Burdur Şeker Fabrikasını gördüklerinde “Beni bırakmayın, satmayın” dermiş gibi htiklerini ve ihaleyi alamayınca da bir aile büyüğünü kaybetmiş olmanın duygularını yaşadıklarını vurguladı; kendisinin Gölhisarlı olmasına rağmen Burdur’da bu tür bir konsorsiyum kurulmasının son derece önemli olduğunu anımsattı.
“BURDUR’DAN BİRŞEY OLMAZ DÜŞÜNCESİNİ YIKTIK”
Burdur Güçbirliği Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aksöz de yıllardan beridir düşünülen “Burdur’da bir şey olmaz, Burdur’dan bir şey olmaz” düşüncesini yıkarak, konsorsiyum oluşturup belli bir güç ve sinerji elde ettiklerini, bunun ilerleyen yıllarda çeşitli platformlarda boy göstereceğini belirtti. Aksöz, Yozgat gibi bazı şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde Bekir Bozdağ ve Veysel Eroğlu gibi bakanların devreye girerek birliktelik (konsorsiyum) oluşturulması çalışmalarının herhangi bir sonuç vermemiş olmasına rağmen Burdur’daki konsorsiyumun ihaleye girip, belli noktalarda kadar boy gösterdiğine dikkat çekti. Aksöz: “Biz bir yola çıktık. Sonuç olarak üzüldük belki fakat ‘Burdur’da bir şey olmaz, Burdur’dan bir şey olmaz’ tezini çürüttüğümüze inanıyorum. Farklı siyasi görüşlere sahip olsa da bu süreçte bizi hiç yalnız bırakmayan AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in baştan sona sağladığı tüm destekleri için ayrıca teşekkür ederim” dedi.
27/04/2018 Burdur Ticaret Borsası Basın Danışmanlığı