GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 4. Tarım ve hayvancılık Fuarı, Kapalı Pazar Yeri'nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuara kentteki tüm kurum ve kuruluşlar destek verirken, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile birlikte çiftlik ekipmanları teknolojileri, genetik alanındaki son yenilikler, yem sektöründeki gelişmeler görücüye çıktı. Fuara, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Belediye Başkanvekili Hasan Duygulu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Oktay Darcan, birlik ve oda başkanları ile vatandaşlar katıldı.
"Şeker fabrikası hizmet etmeye devam edecek"
Açılışta konuşan Vali Yılmaz, Burdur'un tarım, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte yoğun olarak gerçekleştiği Türkiye'deki ender merkezlerden biri olduğunu söyledi. Teke Yöresi'nde kadimden gelen üretim ve hayvancılık yapısının teknoloji ile buluştuğunu belirten Vali Yılmaz, kamuoyunda merakla beklenen Burdur Şeker Fabrikası'nın satışıyla ilgili de açıklama yaptı. Yılmaz, ihalenin yapılacağına dikkat çekerek "Burdur Şeker Fabrikası ülke sanayisine hizmet etmeye devam edecek. Kimsenin endişesi olmasın" dedi.
"Tarım ve hayvancılıkta marka"
Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu ise fuarın yeni gelişmeleri üreticiye sunarak köprü görevi gördüğünü söyledi. Duygulu, üreticiden tüketiciye kaliteli ürün ulaşmasında, tarım ve hayvancılık alanındaki bilimsel araştırma, teknoloji ile gelişmelerin rol oynadığına dikkat çekerek "Türkiye'de hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerin başında gelen ilimiz, tarım ve hayvancılıkta marka olmuştur ve hayvansal üretimde birim başına elde edilen verimler Türkiye ortalamalarının üstünde gerçekleşmektedir. Burdur üretici, tüketiciye en kaliteni ürünleri sunuyor" dedi.
"Tarım ve hayvancılık ülkemizin can damarı"
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise Türkiye'nin can damarının tarımsal ve hayvansal üretim olduğuna dikkat çekti.
Hollanda örneği veren Gündüzalp, Hollanda'nın toplam yüz ölçümünün Konya'dan küçük olmasına rağmen tarımsal üretim miktarının 95 milyarı aştığını, Türkiye'nin kendi potansiyelini teknolojiyle buluşturduğunda bu rakamları çok daha fazla aşabileceğine inandığını söyledi.
"Burdur markası oluşacak"
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ise tarımsal üretimin gelişimi için üniversite sınırlarını aşan projelerle araştırma ve geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Korkmaz "Üniversitemiz, veteriner teşhis ve analiz laboratuvarı gibi yatırımlarla gelecekte Burdur hayvancılığının, canlı hayvan ve ürün kalitesini belirleyecek ve akredite edecek bir Burdur markası oluşturacak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan, katkıları nedeniyle Vali Yılmaz'a plaket sundu.
Vali Yılmaz ve protokolün katılımıyla fuarın açılış kurdelesi kesildi.
3. HONAMLI TEKE, KEÇİ, OĞLAK YARIŞMASI
GL Platform tarafından düzenlenen Burdur 4. Teke Yöresi Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda dün bölgenin güzelleri görücüye çıktı. Honamlı Keçi ve Teke ile Merinos Koyun Güzellik Yarışması renkli anlara sahne oldu. Köy-Koop Burdur Birliği ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği tarafından düzenlenen yarışmaya, Teke Yöresi'nden 53 yetiştirici katıldı. Yarışmada, dereceye girmek için mücadele eden küçükbaşlar, çobanlar ve yetiştiriciler tarafından özenle süslendi. Bazı küçükbaşların gövdelerine kırmızı boyayla Türk Bayrağı yapılırken bazıları ise ilginç tüy kesimleriyle dikkat çekti.
SULTAN MURAT SEVGİYLE BÜYÜDÜ
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi akademisyenlerinden oluşan jüri, vücut uzunluğu, bacak boyu, vücut uyumu, hayvan yaşı, ırkını taşıyan özellikler ve boynuz yapısı kriterlerini inceleyerek birinciyi belirlemeye çalıştı. Değerlendirme sonunda Honamlı Tekesi kategorisinde Tahsin Gürcan'a ait Sultan Muratisimli teke birinci oldu. Gürcan, tekesini sevgiyle büyüttüğünü belirterek, "O benim her şeyim" dedi. Merinos koç yarışmasında ise yetiştirici Mehmet Tarım'a ait Gabeş isimli koçu rakiplerini geride bırakarak ilk sırada yer aldı.
BONCUK ŞAMPİYON
Honamlı oğlak yarışmasında da Mustafa Özder'in Boncuk isimli oğlağı şampiyon oldu. Boncuk yarışma pistinde de Özder'e zor anlar yaşatarak tozu dumana kattı. Özder, Boncuk'un sürüde son derece uyumlu olduğunu ancak onun da yarışma heyecanına kapılarak kendini göstermek isteğini söyledi. Dereceye giren yetiştiricilere ödülleri, Köy- Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.
12. DAMIZLIK İNEK YARIŞMASI
Burdur Belediyesi Halk Pazarı'ndaki yarışma, "gençler", "orta yaşlılar" ve "yaşlılar" olmak üzere 3 kategoride gerçekleştirildi.
Jüri üyeleri, renkli görüntülere sahne olan yarışmaya katılan ineklerin yaşı, vücut uyumu ve fiziksel özelliklerini inceledi.
Gençler kategorisinde Çetin Varol'un "Güldane", orta yaşlılar kategorisinde Celal Erdönmez'in "Suna", yaşlılar kategorisinde ise Muhammet Yıldız'ın "Tuğba" adlı inekleri birinci oldu.
Daha sonra kategorilerinde birincilik elde edenler, "şampiyonlar şampiyonu" kategorisinde yarıştı. Bu kategoride ise şampiyonluğu "Tuğba" adlı inek kazandı.
Dereceye giren hayvanların yetiştiricilerine madalya ve para ödülleri verildi
30/04/2018 Burdur Ticaret Borsası Basın Danışmanlığı