Şimdi yükleniyor

Burdur’un 14’üncü coğrafi işaret tescilli ürünü haşhaş helvası oldu

Burdur’un 14’üncü coğrafi işaret tescilli ürünü haşhaş helvası oldu

Teke Yöresinin Kültür Başkenti, üretimin ve üreticinin kenti Burdur, 2009 Yılında Burdur Ceviz Ezmesi ve Burdur Şiş ile başladığı coğrafi tescil belgesi serüvenine 15 yılda, 14 ürün kattı. Son olarak 2024’te şehrin tarihi tatlılarından birisi olan Haşhaş Helvası, Burdur Ticaret Borsası’nın imzasıyla tescillendi.Ünü dünyaya yayılan ve her sezon 250 bin tonu geçen üretimiyle markalaşan Söğüt domatesi ve Kızılkaya çörek otu başta olmak üzere alın teriyle ve tarihle var edilen başka ürünlerin tescili için Burdur Ticaret Borsası’nın çalışmaları sürüyor. Yöresel ürünlerin pazar gücünün artırılması ve gelecek nesillere aslına uygun aktarılması için çaba sarf ettiklerini kaydeden Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Burdur’umuzun tarihi tatlılarından birisi olan haşhaş helvasının, tanıtımı ve pazarı ile gelecek nesillere aslına uygun aktarımı için Burdur Ticaret Borsası olarak coğrafi işaret tescilini tamamladık. Şehrimizin farklı kurumları tarafından alınan 14 tescilli ürünümüz var ve tüm kurumlarla bu ürünlerimize sahip çıkıyor, yeni ürünlerin tescilini almak için girişimlerimizi sürdürüyoruz. En kısa sürede şehrimizin önemli bir ürünü ile AB Coğrafi İşaret Tescili için başvurumuzu yapacağız” dedi.

“Yöresel ürünlerimizin tescillenmesini ve korunmasını önemsiyoruz”

Burdur ceviz ezmesi ve Burdur Şiş’ini 2009 yılında tescillenmesinin ardından tanıtımında önemli derecede yol alındığını, metropol şehirlerde açılan işletmelerle pazar alanının genişlediğini ve marka haline geldiğini belirten Gündüzalp, “Boyutuna oranla çıkardığı ses açısından farkını ortaya koyan Dirmil Sipsi’mizi artık dünya biliyor, Bucak Salebi’nin ünü ise Türkiye’yi aştı ve dünyanın farklı ülkelerine taşınır durumda. Gölhisar kavurmamız, Yemek programlarının ve yarışmalarının sürekli gündeme gelen bir lezzeti. Bu değerlerimiz, lezzetlerimiz, enstrümanlarımız gittiği yerlere Burdur isminide götürüyor. Coğrafi tescilli ürünlerin şehrimizin ekonomisine olduğu kadar tanıtımına da katkı sağlıyor. Burdur, yörük türkmen kültür mirasının her alanda yüzyıllardır yaşandığı önemli şehirlerden birisi; Üretimin ve üreticinin kentidir. Bu sebeple yöresel ürünlerimizin tescillenmesini ve korunmasını önemsiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Burdur haşhaş helvasının marka değerini artıracağız

Kentin ürünlerine coğrafi işaret tescili alırken markalaştırmak, tanıtmak ve pazar alanını genişletmeyi amaçladıklarına, geleneksel yapısının bozulmadan gelecek nesillere taşınmasını hedeflediklerine işaret eden Gündüzalp, “Şehrimizin son tescilli ürünü olan Burdur haşhaş helvasının marka değerini artıracağız. Burdur haşhaş helvası, diğer tescilli ürünlerimiz ve yenisini ekleyeceğimiz tescilli ürünlerimizle birlikte, şehrimizin marka değerini olduğu kadar esnafımızın gelirini de artıracaktır. Burdur’un ekonomisine katkı sağlayacağına inandığımız bu hamlemizle, markalaşmamız kolaylaşacak ve ürünlerimizin katma değeri artacaktır” şeklinde konuştu.

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi / 28 Ağustos 2024 – Fikri Cinokur